Η Πόλη της Κέρκυρας είναι μια από τις κομψότερες πρωτεύουσες νησιών σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Αν και πολλά από τα κτίριά της βομβαρδίστηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετά παραμένουν ανέπαφα, όπως τα δύο ενετικά φρούρια και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 16ου αιώνα. Η στρατηγική εξάλλου θέση της Κέρκυρας στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, έφερε από νωρίς το νησί να πρωταγωνιστεί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα διεκδικήθηκε από την πρώτη στιγμή και πρωταγωνίστησε στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης. Η πόλη έγινε μακεδονική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, βενετική, γαλλική, βρετανική και ελληνική, ενώ διατήρησε κάθε φορά τη μοναδικότητα του χαρακτήρα της στο πέρασμα των αιώνων. Σε καθεμία εξάλλου από αυτές τις φάσεις συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί ενώ ο ταξιδιώτης άμεσα αντιλαμβάνεται ότι το παρελθόν και το παρόν της πόλης επιτακτικά τον καλούν να τα ανακαλύψει.
Στις μέρες μας η παλιά πόλη της Κέρκυρας αγκαλιάζει τουλάχιστον 7.200 κατοίκους και είναι το «ιστορικό κέντρο» μιας ευρύτερης περιοχής 28.185 κατοίκων, που εκτείνεται τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νότια και δυτικά. Αναμφίβολα η πόλη της Κέρκυρας παραμένει διεθνής τουριστικός προορισμός με τουρίστες να καταφθάνουν και να μαγεύονται από την ομορφιά του νησιού καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η πόλη της Κέρκυρας περιλαμβάνει διαφορετικές περιοχές με τη γραφική παλιά πόλη να πρωταγωνιστεί καθώς τα πολυτραγουδισμένα καντούνια και καλντερίμια της δύσκολα αφήνουν τον ταξιδιώτη ασυγκίνητο τη στιγμή που η νέα πόλη δείχνει να έχει σαφή αστικό χαρακτήρα και να είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής.
Δίχως άλλο, το πρώτο πράγμα που γίνεται αντιληπτό στον ταξιδιώτη είναι το μείγμα μεσαιωνικής και ενετικής αρχιτεκτονικής που αγκαλιάζει ολόκληρη την πόλη. Στο ιστορικό κέντρο συναντά κανείς πληθώρα αξιοθεάτων. Τα δύο ενετικά φρούρια γίνονται πόλος έλξης όχι μόνο για τη μεγαλοπρεπή τους παρουσία αλλά και για το γεγονός ότι σε ένα από αυτά συνεχίζουν και λαμβάνουν χώρα συναυλίες και θεατρικά δρώμενα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή η Σπιανάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατεία στην Κέρκυρα και στα Βαλκάνια, ενώ το Λιστόν εντυπωσιάζει καθώς είναι αναγνωρίσιμος ως ο ιδιαίτερος δρόμος με τις καμάρες στο κέντρο της πόλης. Σε μια πρώτη βόλτα στην πόλη, ο ταξιδιώτης θα σταθεί στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου Αγίου του νησιού που δεσπόζει με το μεγάλο πυργοειδές καμπαναριό, ενώ οφείλει να επισκεφθεί και τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς στο μνημείο του Διονυσίου Σολωμού αλλά και στο κρυμμένο μουσείο του ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία που έμελλε να γίνει και ο εθνικός ύμνος. Κρατήστε στη μνήμη σας ότι ο εθνικός ποιητής σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και έζησε σε ένα σπιτάκι της Κέρκυρας στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Την ίδια στιγμή, το Αχίλλειο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο και αποτέλεσε τη θερινή κατοικία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Αν μάλιστα αναρωτιέστε από που πήρε το όνομα του, τότε ας έχετε κατά νου ότι το δανείστηκε από το εξαιρετικό άγαλμα του θνήσκοντος Αχιλλέως που κοσμεί τον κήπο.
Παράλληλα το Μον Ρεπό, το πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο, το Ποντικονήσι που και στις μέρες μας παραμένει σύμβολο της Κέρκυρας, το Δημαρχιακό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού σας καλούν να τα ανακαλύψετε, ενώ μια σειρά μουσείων και ανάμεσα τους και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης καθρεφτίζουν τους πολιτισμούς που πέρασαν στο νησί. Περπατήστε την πόλη δίπλα στις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, διαβείτε το Πλατύ Καντούνι και κοντοζυγώστε το Καμπιέλο και την Ιόνιο Ακαδημία. Κατά ένα μοναδικό τρόπο, η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του νησιού θα σας μαγέψει.