Το Αχίλλειο αναμφίβολα αποτελεί μια από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και γίνεται πόλος έλξης ντόπιων και ξένων ταξιδιωτών. Χτίστηκε το 1890 από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας (γνωστής και ως Σίσσυ), ενώ έχει σχεδιαστεί από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο και Αντόνιο Λάνντι για να αποτελέσει μια έπαυλη που θα βοηθούσε την αυτοκράτειρα να αναρρώσει σε μια περίοδο που η υγεία της είχε κλονιστεί σημαντικά. Η έπαυλη αφιερώθηκε στον Αχιλλέα από τον οποίο δανείστηκε και το όνομα της ενώ γύρω από το ανάκτορο δεσπόζουν καταπράσινοι κήποι και βουκαμβίλιες με έντονα χρώματα και πανύψηλοι φοίνικες. Το έμπειρο μάτι του ταξιδιώτη δεν θα δυσκολευτεί να εντοπίσει τα αγάλματα που αναπαριστούν μορφές όπως ο "Θνήσκων Αχιλλεύς" που εντυπωσιάζει ως ένα ωραίο χάλκινο άγαλμα του γερμανού γλύπτη Ερνστ Χέρτερ με ύψος 11 μέτρων που παρουσιάζει τον Αχιλλέα τη στιγμή που προσπαθεί να βγάλει το βέλος του Πάρη από τη φτέρνα του. Πρόκειται για ενα έργο που φτιάχτηκε το 1884 και εικάζεται ότι η Ελισάβετ της Αυστρίας το αγόρασε μετά την τραγική αυτοκτονία του δευτέρου γιού της, του αρχιδούκα Ροδόλφου, στο Μάγιερλιγκ. Η μορφή του Αχιλλέα εντοπίζεται και σε δεύτερο άγαλμα που αποτέλεσε παραγγελία του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, ο οποίος τοποθέτησε και την επιγραφή «Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών».
Το ανάκτορο βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, σε έναν κατάφυτο λόφο και αποτελεί ανάκτορο σε ρυθμό πομπηϊανού μεγάρου, που χτίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1889 με 1892. Βασικότερο χαρακτηριστικό του αποτελεί το πλήθος των αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της ελληνικής ιστορίας και ήρωες από τα έπη του Ομήρου ενώ δεν θα δυσκολευτεί κανείς να το εντοπίσει στο χωριό Γαστούρι κρυμμένο μέσα στους ελαιώνες και στην καταπράσινη φύση του νησιού. Ανάμεσα τώρα στα εντυπωσιακότερα αγάλματα της έκτασης είναι αυτά των Ολύμπιων θεών και το περιστύλιο των 9 Μουσών.
Παράλληλα, το χάλκινο άγαλμα του Δία και της Ήρας κοσμούν το Αχίλλειο στην είσοδό του ενώ ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη είναι και το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Σίσσυ δίπλα στο πολυτελές τζάκι. Τολμήστε να στρέψετε το βλέμμα σας στο φρέσκο της οροφής όπου εντοπίζεται το έργο του Γκαλόπι και απεικονίζονται αλληγορικά οι «Τέσσερις Εποχές» του χρόνου. Ταυτόχρονα αναζητήστε το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ όπως επίσης και την Αίθουσά της όπου θα βρείτε προσωπικά έπιπλα και αντικείμενα.
Σπάνιο αρχειακό υλικό, ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες από τις οικογενειακές στιγμές των ενοίκων εντοπίζονται στο Αχίλλειο με σπάνια βιβλία και αναμνηστικά να αναβιώνουν το παρελθόν του ανακτόρου. Ενδεικτικά ξεχωρίζουν 33 φωτογραφίες του αυτοκράτορα της Γερμανίας, Γουλιέλμου Β' και μελών της οικογένειάς του, ενώ ανάμεσα στα φωτογραφικά ντοκουμέντα ξεχωρίζει η σύλληψη του δολοφόνου της Ελισάβετ. Την ίδια στιγμή εντοπίζονται και δακτυλογραφημένες σημειώσεις για την οργάνωση του νοικοκυριού αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις για το πρόγραμμα των ταξιδιών της θαλαμηγού. Μην παραλείψετε να εντοπίσετε τα σπάνια βιβλία από τη συλλογή της Ελισάβετ αλλά και τα μετάλλια για τα εξέχοντα γεγονότα της εποχής. Επιπρόσθετα τα γλυπτά περιλαμβάνουν 17 αντίγραφα αρχαίων έργων, που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη της Ελισάβετ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ενώ ανάμεσα τους προσπαθήστε να εντοπίσετε τον «Αναπαυόμενο Ερμή», του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα που ξεχωρίζει καθώς θεωρείται καλότυχος αν ο επισκέπτης χαϊδέψει το πόδι του. Μην παραλείψετε ταυτόχρονα να εντοπίσετε τα χάλκινα αντίγραφα που απεικονίζουν τους δύο «Παλαιστές-Δρομείς» από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 1907 το παλάτι αγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β’ Κάιζερ ο οποίος άλλαξε σημαντικά την εσωτερική του διαρρύθμιση ενώ σημαντικές φθορές προκλήθηκαν στο κτίριο κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων πολέμων. Μόνο μετά την αποκατάσταση τους το παλάτι λειτούργησε ως μουσείο το 1994.